Goudsmederij
M.G. Hoogeman V.
O.F.


Achtknoop 28
1319 GL Almere
tel: 036-5341060
Kamer van Koophandel Flevoland nr.: 39097616
Lid Federatie Goud en Zilver
Lid Geschillencommissie Sieraden en Uurwerken

                Openingstijden:
maandag gesloten
di t/m do 09.00 u - 16.30 u
vrij 09.00 u - 14.30 u
Wij werken op afspraak.
Contact bij voorkeur per e-mail:
hoogeman@slavenbanden.nl

Speciale maat voor een grote polsmaat van 24½ cm. 
             en een kleine polsmaat van 14 cm.
Altijd passende kwaliteit!

 

Gespecialiseerd in
Slavenbanden 
in élke polsmaat leverbaar

Wij repareren en (ver)maken ook sieraden in uw opdracht,
door uzelf of door ons (in overleg met u)
ontworpen.
Wij werken daarbij op afspraak.

 

Keurtekens . . .                                                                                                                        home                                                              volgende pagina:  Reparaties

DE BETEKENIS VAN HET KEURTEKEN IN EEN SIERAAD VAN EDELMETAAL

Puur goud is 24-karaats. Dit is echter te zacht om sieraden van te kunnen maken. Een plaatje puur goud is makkelijk om te buigen. Om het goud harder te maken worden er andere metalen zoals bijvoorbeeld zilver en koper aan toegevoegd.
In Nederland mag een gouden sieraad pas echt goud worden genoemd als het minimaal van 14-karaats goud is gemaakt. Wat houdt dit nou in en hoe wordt dat gemaakt?

14-KARAATS
1000 gram 14-karaats geelgoud wordt verkregen door 415 gram zilver en koper te mengen (legeren) met 585 gram puur goud. Omgerekend betekent dit dat een 14-karaats gouden sieraad met een gewicht van 10 gram bestaat uit 4,15 gram zilver en koper gemengd met 5,85 gram puur goud.

Hoe weet je als consument nou zeker dat een sieraad ook echt van 14-karaats goud is gemaakt? Hiervoor bestaat al jaren een keurteken dat door de overheid in het leven is geroepen. Elk sieraad dat in Nederland wordt verkocht gaat eerst naar de WaarborgHolland in Gouda of Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure. Daar wordt het getoetst. Er wordt gecontroleerd of het sieraad inderdaad het juiste gehalte aan goud bevat als waar het voor verkocht gaat worden. Als het goudgehalte klopt dan wordt het keurteken er ingeslagen. Bij 14-karaats goud is dit een eikenblaadje met daarin het getal 585 (!). Dit getal geeft aan dat er minimaal 585 gram goud (per 1000 gram) in dat sieraad zit. Het geeft dus het goudgehalte aan en daarom wordt dit een gehaltekeur genoemd.

18-KARAATS
Een sieraad dat van 18-karaats geelgoud is gemaakt bestaat uit 250 gram zilver en koper gemengd met 750 gram puur goud. Het keurteken bestaat uit een tulpje met daarnaast het getal 750 (!). Er zit dus meer goud in dan in 14-karaats en het is daarom ook duurder. Ook is de kleur wat warmer dan die van 14-karaats.

ROOD GOUD
De kleur van 14- of 18-karaats goud wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid toegevoegd koper en zilver. Wordt er meer koper en minder zilver toegevoegd dan krijgt het goud een “rodere“ kleur. Zit er meer zilver in en minder koper dan wordt het goud wat “bleker”. De hoeveelheid puur goud blijft echter hetzelfde! Het is nog steeds 14- of 18-karaats en het getal in het keurteken is 585 of 750.

KWALITEIT??
Wil dit keurteken nou ook zeggen dat de kwaliteit van het sieraad goed is?
                        NEE, ZEER ZEKER NIET!
Het keurtje zegt uitsluitend iets over de hoeveelheid goud die in het sieraad zit.
     HET ZEGT ABSOLUUT NIETS OVER DE KWALITEIT VAN HET SIERAAD!
Als de hoeveelheid goud in het sieraad voldoet aan de eisen die hieraan gesteld worden dan krijgt een kwalitatief slecht sieraad exact hetzelfde gehaltekeur als een kwalitatief goed sieraad! Laat u dus niet in de war brengen door de keurtekens en laat u goed voorlichten door de vakspecialist die daar ook echt verstand van heeft: de juwelier of de meestergoudsmid. Elk sieraad dat de meestergoudsmid maakt wordt voorzien van zijn of haar meesterteken. Tegenwoordig wordt dit het verantwoordelijkheidsteken genoemd. 
De meestergoudsmid heeft hiervoor een opleiding gehad en uiteraard proeven van bekwaamheid af moeten leggen alvorens hij/zij de titel van “meestergoudsmid” ook werkelijk mag dragen. Wilt u er zeker van zijn dat u een kwalitatief goed sieraad koopt ga dan naar de vakspecialist en kijk niet uitsluitend naar het keurteken! En bedenk dat een kwalitatief slecht sieraad niet alleen heel snel stuk gaat maar ook nog eens zeer moeilijk of zelfs helemaal niet te repareren is. Dit geldt vooral voor de tegenwoordig veel verkochte flinterdunne armbandjes en colliers. De schakeltjes van een armband of collier slijten nou eenmaal tijdens het dragen en als ze dan ook nog eens flinterdun zijn dan gaat dat helemaal snel. En als er eenmaal één schakeltje stuk is dan volgt al heel snel het volgende schakeltje! Spaar liever wat langer door en koop waar voor je geld! Ga voor meer informatie over rijkskeurtekens naar de website van WaarborgHolland in Gouda: www.waarborg.nl , of Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure: www.ewnederland.nl  14-karaats wordt in Nederland het meest verkocht.
14-karaats goud18-karaats heeft een warmere kleur dan 14-karaats.
18-karaats goud

2e gehalte zilver is harder dan 1e gehalte zilver!
2e gehalte zilver

Voor het maken van slavenbanden niet geschikt (te zacht).
1e gehalte zilver